AKCIE


Na burze Frankfurt bude horké léto a tak si z poloviny kazdého hnízda na parketu udelaji bazén.


foto Eduard Zajac photo Edward Zajac, Henderson, Nevada, USA
1. September 2010
Kup a drž strategie není mrtvá, povídá 94 let starý investor Eduard Zajac z Nevady.
Buy and hold strategy not dead yet for 94 year old equity investor Edward Zajac.
V Británii, Svédsku a v USA je pomer akcionáru k poctu obyvatel 2x vyssí nez v Nemecku. Americani pro zabezpecení na stárí vkládají vetsinu penez do akcií. Jiz jako mladí studují akcie. Také Eduard Zajac (*1916) z mesta Henderson, Nevada. Ten koupil poprvé akcie roku 1937, kdyz mu bylo 21 let, akcie Petroleum & Resources Corp. On jde na to s rozumem, kupuje levné akcie a vydelal s akciemi 2,5 milionu dolaru za 94 let. Prepocteno na euro to není moc, ale on to jeste napraví, vzdyt je teprve 94 let starý.
Jeho pravidla jsou, Eduard Zajac metoda:
Investuj jen do firem se slibnými výrobky!
Kupuj jen akcie firem z aspon 25% ve vlastnictví fondu a institucí!
Nekupuj akcie blízko 2-letého maxima!
P/E musí býti pod 16.
Dividenda musí býti nad 2% z kurzu akcie a musí býti placena nepretrzite uz aspon 10 let.
Nekupuj akcie na dluh!
Vyhýbej se puts, calls, futures a moderním produktum bank! Nehraj si s nicím, kde je více chance proti tobe!
Financní krizi 2008 Zajac vysedel beze ztrát, nic neprodával se ztrátou. Je pripraven drzeti akcie 5 i 10 let, vzdyt je mu teprve 94 let.



Proč investovat do akcií a nikam jinam? Proč kupovat akcie proč investovat do akcií proc kupovat akcie proc investovat do akcií ?
Predstavte si, ze by jste pocátkem roku 1990 investovali 10 000 korun, marek nebo dolaru na sporitelní knízku, termínový vklad, pojistení nebo prumerne výnosný dluhopis. Nebo pri nejnizsí hodnote roku 1990 investovali do certifikátu na akciový index DAX, akcie EMC Corp., DELL Inc. nebo Cisco Systems. Za 10 let roku 2000 by jste meli z toho se sporitelní knízkou brutto 12 000 korun, marek nebo dolaru. S termínovým vkladem, pojistením nebo dluhopisem by jste meli prumerne brutto 15 000 korun, marek nebo dolaru. S indexem DAX by jste z 10 000 marek meli brutto 60 400 marek. Na nejvyssím kurzu roku 2000 by bylo s akcií EMC Corp. brutto 14 milionu dolaru, s akcií DELL Inc. 12 milionu dolaru, s akcií Cisco Systems 11 milionu dolaru z investovaných 10 000 dolaru. A v nekterých zemích by bylo nutné platit i u dlouholeté investice dan z výdelku 15% az 25%.
Tedy investice do akcií je jednou z nejvýnosnejsích investic na svete a je to investice bez starosti a bez rizika, kdyz se koupí akcie velkých a starých podniku fundamentálne levne, podnik nebo banka zvysuje zisk, klesající akcie se neprodává nikdy se ztrátou, rozdelí se peníze pravidelne asi na 10 akcií a prodá se akcie jen s výnosem, kdyz je akcie fundamentálne drahá za 1 rok, 3 roky, 4 roky nebo i pozdeji. Kvuli propadu levných akcií ve financní krizi 2008 se to cekání na výdelek o 3-4 roky prodlouzilo. Ovsem propad levných akcií uz nikdy nezazijeme, to byl asi jediný propad levných akcií za 400 let a vznikl proto, ze banky hazardovaly a mely málo vlastního a jádrového kapitálu. Dnes uz jsou velké banky pod kontrolou státu, pod kontrolou mezinárodního dozoru, pravidla Basel II. a Basel III. nutí banky zvýsit vlastní i jádrový kapitál a omezit spekulace a poskytování kreditu.

Investovat do akcií muze míti alespon dva základní smysly: 1) Vydelat s akciemi na vlastní byt nebo domek. 2) Získat dostatecný mesícní príjem z dividend a prestat pracovat jeste pred duchodem, nebo míti vedle duchodu jeste dalsí príjem z dividend.

1) Kdo bydlí ve vlastním bytu nebo domku, muze vydelati s akciemi jeste na druhý byt. A ten byt dát synovi, nebo jej pronajímat, nebo míti byt u Stredozemního more a trávit v nem dovolenou, nebo celou studenejsí polovinu roku, nebo se zcela prestehovat k mori na duchod, nebo uz 10 let pred duchodem. Kupovati vlastní domek u Stredozemního more není vhodné, ten by nám tam nekolikrát vykradli, nebo by nám jen musel hlídat stále velký a zlý pes a pri mnohadenní neprítomnosti by nám toho psa tam musel nekdo krmit. Také nová silnice, nový kanál nebo nová strecha u vlastního domku by nás mohla ruinovat, mnoho dividendových akcií plánovaných na stálo bychom museli prodat, abychom ty náklady zaplatili. Na ten kapitál na vlastní byt potrebujeme koupit levné akcie se silným potenciálem rustu, teoreticky akcie s potenciálem asi +50 % za 2 roky. A za 1 rok, 3, 4 nebo více let predrazené akcie prodat a koupit zas jiné levné akcie. Akcie nejsou levné v euro, ale v pomerech P/E, P/B, P/S, P/C, PEG. Stále míti asi 10 ruzných akcií a v období velkého predrazení jak roku 2000 je lepsí nemíti 2-3 roky zádné akcie. Investovat do akcií a prodávat akcie stále, az budeme míti kapitál na byt alespon 100 000 euro nebo i více.

2) Druhý zpusob investování muzeme zacíti, az budeme míti vlastní byt, nebo dva vlastní byty a budeme chtíti prestat pracovat se stálým príjmem z dividend. Nebo muzeme investovat soucasne kazdý rok do akcií na byt a také do akcií na duchod. Pro drzení akcií na stálo, na 30 let i na 50 let a pak je zdedí nase deti, potrebujeme koupit fundamentálne levne akcie nejvetsích a nejstarsích podniku a bank ze západní Evropy a z USA, napríklad akcie z indexu Eurostoxx50 s Británií, akcie z indexu Dow Jones a také z indexu DAX a rozlozit peníze pravidelne na 10 az 20 akcií s nadprumernou dividendou od podniku a bank, kterým neskodí konkurence a dlouhodobe zvysují zisk, trzbu, cash flow, vlastní majetek nebo kapitál a dividendu prumerne asi o 10% rocne. Tyto akcie bychom uz vetsinou nikdy neprodali, ani pri extrémním predrazení jak roku 2000, i kdyz by nám kazdou prumernou dekádu behem dvou let mohl tento kapitál v dividendových akciích klesnout na polovinu. Protoze asi za 4 roky by se ten kapitál v dividendových akciích zas vrátil na vrchol a kazdou prumernou dividendu by se ten kapitál priblizne zvojnásobil. Jako duchodce bych nechtel míti zádné dluhopisy, i kdyz knihy doporucují pro duchodce více nez 50% penez míti v dluhopisech a méne nez 50% penez v akciích. Ovsem já bych nechtel zádné akcie prodávat, kdyz budou po predrazení spadlé krátkodobe na polovinu, já bych je neprodával nikdy a priblizne za 4 roky by byly zas na vrcholu. Kdybychom zivili jen sami sebe, postacilo by míti 100 000 euro v akciích s prumernou dividendou netto 4% z kurzu akcií. A mladsí clenové rodiny at chodí do práce. Ovsem nízký príjem z dividend rychle poroste i bez prikupování akcií.

Muzeme plánovat a pocítat, za kolik let budeme míti s akciemi vydelány peníze na vlastní byt nebo mesícní výnos nekolik stovek euro z dividend, ze kterých bychom mohli zít, ale nakonec se ta doba muze o 10 let prodlouzit, málokdy se ta doba muze také zkrátit. Príjem z dividend od tech nejlepsích podniku a bank muze rusti +10 % rocne, tedy by se kazdých 7 let mohl zdvojnásobit a pak jej zdedí nasi potomci. Tedy kdyz prestaneme pracovet se slabými dividendami 300 euro mesícne, mohou vyrusti do 8. roku na 600 euro mesícne a do 15. roku na 1 200 euro mesícne a to uz ujde, kdyz se neplatí nájemné z bytu. Duchod z pojistení ve vyspelé zemi Evropské Unie, jak pribývají duchodci a ubývají pracující, muze rusti +1 % rocne, tedy se zvojnásobení duchodu nedozijeme, bylo by za 70 let a potomci ten duchod nezdedí. Tedy investovat do akcií a zpusobem value investing a zádný trading!

Ve čtvrtek 6. 5. 2010 propadly hloupé computery panice a jeden computer za druhým computerem prodával automaticky akcie investorum, fondum a bankám na burze NYSE a Nasdaq. Vsechny americké indexy se za pul hodiny propadly -9% a za dalsí pulhodiny se vrátily zpátky jakoby se nic nestalo. Index Dow Jones mel záverecnou hodnotu 5. 5. 2010 10 868 bodu a 6. 5. 2010 se na nekolik minut propadal na 9 872 bodu, to je rekordní propad v historii mínus 996 bodu. Záverecná hodnota 6. 5. 2010 byla 10 520, v pondelí 10. 5. 2010 uz byl Dow Jones zase zpátky na hodnote 10 835 bodech. Zrejme pak lidé ty automatické obchodní systemy u fondu a bank vypnuli a nakoupili uz bez computeru a s lidským rozumem ty prodané akcie rychle zase zpátky. Snad meli hlupáci ty automatické obchodní systémy nastaveny na pocet negativních zpráv nebo na pocet negativních ratingu od prolhaných analytiku. A pak si lidé uz sami uvedomili, ze zadluzení Recka nemá nic spolecného s americkými akciemi. Mnoho traderu a fondu a bank si snad uvedomilo ve ctvrtek, jaký je to nesmysl pouzívat stop loss orders a investovat s turbo na rust nebo s pákou na rust nebo s knock out certifikáty. Hlavne malé americké technologické akcie spadly na pul hodiny desítky procent i -50% a vsichni se stop loss orders ty akcie ztratili. S akciemi, s turbo certifikáty, s knock out certifikáty a se spekulací na rust s pákou byly v USA behem pulhodiny ztraceny miliardy dolaru na burze a za pul hodiny se kurzy zase vrátily zpátky. Jestli se investori, fondy a banky z toho poucili, tak uz ty automatické obchodní systémy nechají vypnuty a budou nakupovat a prodávat akcie podle zdravého lidského rozumu a podle value investingu a neztratí nikdy více atraktivní akcie, které pak rychle museli nakoupit zase zpátky.
Z toho plyne poučení, že stop loss order a trading software používat radno není.
Die Moral von der Gschicht: stop loss order nicht! Trading software nicht!
Ona prý dnes v USA i v Nemecku více nez polovina nákupu a prodeju akcií pro fondy a banky je vykonána automaticky computery bez lidí u toho. Tedy ty hloupé computery naprogramované od nositelu Nobelových cen ty akcie fondum a bankám rychle prodaly a manageri fondu ty systémy pak museli rychle vypnout a nakoupit akcie zase zpátky. Nebot podniky i banky roku 2010 extrémne zvysovaly zisky a trzby a dividendy, Recko bylo zachráneno pred bankrotem, akcie byly extrémne levné, krach profet Roubini ztichnul, boom a hausse na burze bude trvat priblizne 4 roky, tedy bylo dobré prchati z jistého zlata a z jistých dluhopisu Svýcarska do jistých akcií z indexu Dow Jones, DAX a Eurostoxx50 s Británií.

Muj kapitál v akciích rostl roku 2009 +48% , z toho je 1/3 zpusobena jen pridáním penez do akcií a 2/3 z rustu kapitálu jsou zpusobeny rustem akcií od 1.1.2009 do 31.12.2009.

Jak rostly indexy behem roku 2009 : Shanghai +77%, Nasdaq Computer index +74%, TecDAX +61%, Nasdaq100 +56%, Hang Seng +51%, ATX +42%, Ibex35 +30%, PX +28%, S&P500 +26%, Dow Jones +24%, DAX +24%, FTSE100 +23%, Nikkei225 +21%, Eurostoxx50 +21%, Dow Jones US Banks -4.3%.
Jako rostly moje tipy na akcie na rok 2009 : Trina Solar +505%, Mylan +86%, Philip Morris +37%, Fresenius VZ +21%, E.ON +4%, Münchener Rückversicherung -0.6%, Deutsche Telekom -3.6%. Ty akcie E.ON, Münchener Rückversicherung a Deutsche Telekom si tedy ponechaly silný potenciál rustu na rok 2010.


Recese 2009, pokles hospodářství, ekonomiky, HDP hrubý domácí produkt rostl nebo klesl roku 2009 v zemích : Čína +8.4% , Polsko +1.7% , USA -2.4% , Španělsko -3.7% , Velká Británie -4.3% , Česká Republika -4.4% , Německo -5.0% , Slovensko - Slovenská Republika -5.0%.
GDP gross domestic product growth 2009 : BIP Bruttoinlandsprodukt Wachstum 2009 : China +8.4% , Poland +1.7% , USA -2.4% , Spain -3.7%, Great Britain -4.3% , Czech Republic -4.4% , Germany -5.0% , Slovakia - Slovak Republic -5.0%.
Rok 2009, to byla ta nejvetsí recese od 2. svetové války a roku 2009 muze býti recese, klesat hospodarstvi, ekonomika jeste ve Španělsku, pokles -3.7% roku 2009 byl malý, tedy má Spanelsko nárok jeste na pár procent poklesu roku 2010.

Vseliací hlupáci v televizi, v novinách a v internetu trousí, ze trhy jsou nervózní, nebo burziáni jsou nervózní. To je nesmysl. Trhy nejsou nikdy nervózní. Trhy prodávají nekde na námestí zeleninu, ovoce nebo kvetiny a nemohou býti nikdy nervózní. Akcie trhy neprodávají, na akcie jsou burzy. Ani burzy nejsou nervózní, protoze burzy jsou veci a veci nemají nervy. Ani burziáni nejsou nervózní. Burziáni jsou zamestnanci burzy, vykonávají kazdý den svoji stejnou práci na burze a nemají nikdy duvod býti nervózní. Ani investori a akcionári nejsou nervózní, protoze oni kupují akcie, kdykoliv jsou levné a nechají si akcie nekolik let a nereagují na kazdodenní zprávy v radiu, televizi, v novinách nebo na webstránkách. Investori nikdy neukoncí investice se ztrátou, pouze desinvestori. Investori mají cas léta cekati na výnos. Pouze daytraders jsou nervózní, protoze musí rychle ukoncit spekulaci se ztrátou nebo s výnosem pár procent kvuli kazdé nové zpráve. Daytraders a automatické computerové systémy fondu a bank kazdý den prodávají nebo nakupují rychle akcie, indexy, komodity nebo menové páry EUR/USD kvuli kazdé nové zpráve v radiu, televizi, v novinách nebo na webstránkách, co se stalo kdekoliv na svete. Spekulanti na dluh s pákou 1:10 mají pri ztráte -1 % ztrátu -10 % a ti pak jsou nervózní pri poklesu indexu, menového páru EUR/USD nebo ceny surovin -1 % a musí rychle spekulace ukoncit.

Hloupé české, nemecké i americké webstránky a noviny publikují nesmysly, že "kup a drž akcie" se nevyplatí, protože za dekádu, za 10 let index Dow Jones nic nevynesl. Od roku 1929 index Dow Jones 25 let dlouho nic nevynesl, protoze po hlubokém propadu drahých akcií byl index za 25 let teprve zpátky na hodnote pred propadem. Od roku 2000 do roku 2010 index Dow Jones za 10 let nic nevynesl, protoze pocátkem roku 2010 byl níze nez roku 2000. "Proto by se mely akcie drzet alespon 50 let", aby se "kup a drz akcie" vyplatilo." To je totální nesmysl a nepremýslející lidé tento nesmysl opisují jeden od druhého. Oni si ale pletou index a akcie. Ty nejvíce atraktivní akcie z toho indexu Dow Jones nebo DAX rostly za 10 let od 2000 do 2010 stovky procent. Ono nelze porovnávat výnos z akcií s výnosem z indexu. Nelze drzet dlouhodobe index. Nelze socialisticky plánovat akcie na 5 let. Ani na 7 let, 10 let, 20 let. Tech 5 akcií z indexu Dow Jones, DAX nebo Eurostoxx50 s nejnizsím P/E a nejnizsím PEG rostlo nekolikrát více nez tech 5 akcií s nejvyssím P/E a nejvyssím PEG z indexu Dow Jones, DAX nebo Eurostoxx50. Ty akcie s nejnizsím PEG, tedy PEG hluboko pod 1, ty jiste rostly i v mrtvých obdobích jako v 70. letech, kdyz index celou dekádu nerostl vubec. Akcie s PEG pod 1 jiste rostly mnohem více nez akcie s PEG nad 3 v jakémkoliv indexu. Index Dow Jones byl strhnut pocátkem dekády 2000-2010 drahými technologickými akciemi a koncem dekády ve financní krizi byl strhnut bankovními akciemi bank jako Citigroup a také akcií krachujícího autokoncernu General Motors. Nikdo ale nekupuje celý index na léta, pouze traders investují krátkodobe do indexu, protoze se nevyznají ve fundamentální analýze a neví, jaké akcie z toho indexu mají nejlepsí potenciál rustu. Akcie nelze plánovat na nekolik let, také nekupovat nikdy celý index na léta, ale jen tech nekolik akcií z indexu koupit s extrémne nízkým P/E, P/S, P/B, PEG, od podniku s rustem zisku nad +20 % za rok a pak neprodávat nikdy akcie se ztrátou, ale za 1 rok az 4 roky prodat, jakmile se stanou akcie drahé s P/S, P/B, P/E nebo prodat, jakmile podnik prestane zvysovat zisk. Kup a drz akcie funguje stále s vyjímkou roku 2001 a roku 2008, kdy se kvuli vseobecnému velkému krachu akcií to cekání na výnos z atraktivních akcií o 2 roky posunulo. Tedy ty atraktivní akcie s P/E pod 15, P/B a P/S pod 1, PEG pod 0,7 koupené roku 2007, ty kvuli financní krizi nevynesly nic roku 2008 a 2009. Nejprve se propadaly od roku 2007 az do brezna 2009, roku 2010 budou zpátky na kurzech z roku 2007 a ten výnos z akcií koupených 2007 bude az v letech 2011-2012.
Stále, celý zivot je mozné drzeti jen akcie s nadprumernou dividendou od velkých a starých podniku a bank, kterým neskodí konkurence a dlouhodobe zvysují zisky, dividendy techto akcií potrebujeme jako druhý duchod, poprípade muzeme jíti do duchodu predcasne a zíti jen z dividend.
Také 10-letá investice do indexu Dow Jones se moc dobre vyplatila, vynesla +214 % az +395 %.
Pesimisté, pojistováci, makléri ceských brokeru a lidé bez vlastního rozumu opisují jeden od druhého ten nesmysl, ze akcie za 10 let nic nevynesly a ze je nutné spekulovat krátkodobe s akciemi. Ale dokazují to grafem indexu Dow Jones od roku 2000 do 2010 (nebo od roku 1929 do 1939). Tou dobou vsak nekteré akcie opravdu vynesly stovky procent, ale né index Dow Jones. Roku 1929 a roku 2000 mohli investovat do akcií nebo do indexu jen opravdoví zacátecníci, kterí se teprve toho roku dozvedeli, ze s akciemi bylo mozno snadno zbohatnouti. Kdo roku 2000 vsak znal nekolik rozumných knih o výhodném ocenení akcií, ten do akcií ani do indexu roku 2000 investovat nemohl a jestli mel investováno, asi vsechno prodal pro nebezpecné predrazení akcií, akcie indexu Dow Jones mely v prumeru P/E 31. Za dekádu od minima jednoho roku do maxima roku po 10 letech dosáhl index Dow Jones tyto zajímavé výnosy:
28.4.1942 (92,92 bodu) - 31.12.1952 (291,90 bodu) = +214 %
13.6.1949 (161,60) - 31.12.1959 (679,36) = +320 %
12.8.1982 (776,92) - 1.6.1992 (3 413,21) = +339 %
11.10.1990 (2 365,10) - 14.1.2000 (11 722,98) = +395 %

Zákonné duchodové pojistení = Ponziho schéma = pyramida = velká černá díra. Jak pribývá lidí v duchodu a ubývá pracujících a rostou dluhy státu, bude duchod ze zákonného pojistení dlouhodobe bez rustu, nadprumerné duchody budou snizovány, zatimco kupní síla duchodu bude ubývat díky rostoucím cenám zbozí a sluzeb = inflaci snad +1,5% rocne. Vek pro právo na nekrácený duchod se zvýsí na 67 let, aby stát mel právo krátit vsem lidem duchody, protoze lidé pujdou do duchodu i nadále vetsinou s 65 lety. Mnozí lidé nenajdou práci a budou bráti krácený duchod casto uz s 63 lety, kdyz byli nekolik let bez práce a zili z podpory.
Zákonným pojistením dávají pracující peníze státu a stát ty peníze neukládá s úrokem, ale celé je spotrebuje na výplaty duchodu nynejsím duchodcum a pozdeji jako duchodce bude clovek dostávat duchod zase z penez jiných pracujících. To je to samé jako Ponziho schema, kde peníze prispívajících jsou celé ihned vyplaceny tem drívejsím prispívajícím a ti noví prispívající dostanou pozdeji peníze zpátky jen, jestli ulozil do systému peníze zase dostatecný pocet nových klientu. Kdyby to nebylo zákonné pojistení, nemel by pracující ty peníze státu dávat a pak je chtít zase zpátky i s úrokem. Duchodce dostane celé peníze zaplacené za pojistení zpátky jen tehdy, kdyz duchodce zije tak dlouho, aby si celé príspevky zase vybral zpátky s duchodem. Samostatní podnikatelé na tom jsou lépe, ti neplatí zákonné pojistení, ale ukládají peníze s úrokem nejlépe do té nejvetsí a nejstarsí pojistovny v zemi, která snad nezkrachuje a musí se vyhnout menovému riziku, tedy neplatit do svýcarské pojistovny, ale jakmile bude ve vlasti euro, snad by samostatní podnikatelé meli platit své jediné a dobrovolné duchodové pojistení jen u nemecké Allianz, to je nejvetsí pojistovna Evropy a nezkrachuje. Zde je mozné ocekávat, ze tam pojistenec má ty peníze ulozeny a dostává k nim nekolik procent rocní úrok. Je nutné zarídit výplatu penez pozustalým z rodiny.
Stát s penezi pojistencu nejenze nedosáhne výnos, ale jeste na to doplácí. Snad 70% penez na duchody nynejsích duchodcu jde z penez nynejsích pojistení platících pracujících a snad 30% penez na duchody musí stát vzíti z daní nynejsích dane platících pracujících.
Ti kdo pracují nesamostatne, musí platit zákonné duchodové pojistení. Ten duchod jim ale pozdeji u prumerné mzdy nebude stacit. Zbabelí lidé by meli platit jeste na dobrovolné pojistení priblizne tak velké mesícní príspevky, jako platí na zákonné pojistení a meli by si zarídit, aby pozustalí príslusníci rodiny dostali vyplacen zbytek tech penez zaplacených pojistovne, jestlize duchodce zemre, aniz by dostal celé jeho peníze z pojistovny zpátky. Odvázní nesamostatní pracující, ale i samostatní podnikatelé namísto dobrovolného pojistení meli by radeji kupovat akcie nejvetsích a nejstarsích firem ze západní Evropy a USA z indexu Eurostoxx50 a Dow Jones v dobe, kdyz jsou ty akcie levné jako v letech 2002-2010 a nekupovat akcie kdyz jsou drahé jako v letech 1999-2001. To musí býti firmy a banky, kterým neskodí konkurence a proto dlouhodobe zvysují zisky, trzbu, cash flow, vlastní majetek a dividendy nekolik procent rocne a bývá to i +10 % rocne.
Já platím jen: 1) zákonné duchodové pojistení, 2) pojistení zdravotní do vseobecné kasy, 3) pojistení proti nezamestnanosti. Zádné jiné pojistení ani sporení nemám. Jen kdybych mel vlastní domek, platil bych pojistení proti ohni u Allianz. Na vlastní byt a na vyssí duchod kupuju akcie z indexu Eurostoxx50 a Dow Jones za asi 10x vyssí mesícní obnos nez je príspevek na zákonné duchodové pojistení.

Důchodové pojištění - historie:
Aby se utisily boure pracujících lidí podporovaných od socialistických stran, také pod vedením Marxe a Engelse, zavedl nemecký kanclér Otto von Bismarck roku 1883 zdravotní pojistení, 1884 úrazové pojistení, 1889 starobní pojistení a invalidní pojistení, 1891 zákonné duchodové pojistení. Tyto pojistení si nejprve platil ze 2/3 pracující a z 1/3 mu je platil zamestnavatel. Pozdeji od roku 1891 uz si platil pracující stejne, jako mu platil zamestnavatel 50:50. Musely býti na to zalozeny nové pojistovny, také tehdy vznikla nejvetsí nemecká pojistovna AOK = Allgemeine Ortskrankenkasse = Vseobecná místní zdravotní pojistovna. Bohuzel na duchod mel právo clovek teprve od 70 let a tehdy kolem roku 1891 se dozilo 70 let jen 1% lidí. Duchodci dostávali od pojistovny duchod rovný 40% poslední netto mzdy. Ale zacátek pojistení byl udelán a bylo to první zabezpecení na svete proti nemoci, nehode a bíde ve stárí. Pak se pridávaly ostatní státy sveta a vek pro duchod se snizoval. Hlavne aby se lid nebouril a nezvítezil socialismus. Karl Marx žil 1818-1883, Friedrich Engels 1820-1895, Otto von Bismarck 1815-1898.


Staří dobří američtí republikáni a centrální banka - Good old american republicans and FED.
Ronald Ernest Paul se narodil 20.8.1935 v Pittsburgh - Pennsylvania. Je mu dnes 74 let. Jeho otec byl Nemec. Stal se doktor a pomáhal pri narození tisícu detí. Koncem 50. let se zacal zajímat o rakouskou skolu ekonomie. V 60. letech se dal na politiku. Od roku 1976 do dnes byl 11x poslanec v americkém kongresu. Patrí do staré dobré republikánské strany a je proti té nové republikánské strane darebáku. Ona má americká republikánská strana 2 frakce : old republicans = old guard + new republicans = young guard. Stará garda republikánu a její zástupce Ron Paul je proti vmesování USA do zálezitostí cizích státu, je proti kazdé válce, zádá okamzité stahnutí amerických vojáku z celého sveta, americká politika zpusobuje vznik islámskeho terorismu, USA má prestat delat policajta celého sveta. A jako zastánce rakouské skoly ekonomie zádá Ron Paul zavrení centrální banky FED, která od roku 1913 buduje jednu krizi za druhou, zádá krytí dolaru zlatem, zádá zrusení nekolika nelidských ministerstev a organizací jako CIA a IRS a zádá zrusení illegální federální dane z príjmu, která vznikla, aby stát mohl platit úroky za vypujcené peníze od FED. Roku 2008 kandidoval Ron Paul na prezidenta, jeho volební kampan se jmenovala Ron Paul Revolution a teprve tehdy se Ron Paul stal známý pro vsechny Americany, proslavil se jeho propagací svobody bez amerických válek a zavrení centrální banky a zrusení federální dane z príjmu. Bohuzel za republikány zvítezilo zlo nad dobrem a republikánský kandidát John McCain dostal více hlasu nez Ron Paul a dobro se ocekávalo od prezidenta z demokratu - Barack Obama. Po zvolení prezidenta Obamy hned Ron Paul volební kampan predelal na kampan svobody - Campaign for Liberty a bojuje nyní pro jeho návrhy. Uz roku 2003 Ron Paul publikoval dukladne v detailech popsané, proc se blízí krize nemovitostí a kdyz se ta krize 2008 stala, pak se videlo, jako uz to Ron Paul správne popsal roku 2003, 5 let pred krizí. On vydal 2009 také návrh na zverejnování vsech tajuplných transakcí tajuplné organizace FED - Federal Reserve Transparency Act of 2009, který snad byl schválen americkým kongresem. Ron Paul napsal nekolik pro ekonomy zajímavých knih a naposledy 16.9.2009 mu vysla kniha : End of FED, kde mu jde o zavrení podvádející americké centrální banky.

Jednoduchá fundamentální analýza akcií v němčině - snadno a rychle - nutno znáti a rozuměti :
Mnozí z vás uz od roku 1938 nenávidíte Nemce a nemcinu a pritom jste teprve 1969 narozeni. Taky máte mnozí tisíce eur v akciích, ale nechcete platit 10 euro poplatek za burzu Xetra, kdyz máte na burze New York jen 2 dolary poplatek s Int.Brokers a pritom chcete drzet ty akcie rok a muzete si klidne dovolit za 1.000 euro objem akcií platit i 10 euro poplatek na Xetra. Ale jako Evropani se neobejdete bez burzy Xetra a Frankfurt a bez fundamentální analýzy v nemcine z magazinu Focus Money + Börse Online + Onvista.de - Fundament.Analyse - E.ON Budte proto tak laskavi a vytisknete si na papír tato nemecká slova z www.onvista.de - Fundament.Analyse - Kennzahlen a pár slov z magazínu Focus Money a Börse Online :

Gewinn 2010e 2009e 2008 2007 2006 = Ergebnis = earnings = netto zisk, e = expected = očekáván :
Gewinn pro Aktie in EUR 3,03 2,74 0,63 10,55 7,48 = netto zisk pro akcii = EPS
KGV = Kurs-Gewinn Verhältnis 9,32 10,31 44,95 0,00 0,00 = kurs/zisk poměr = P/E
Gewinnwachstum in % +9,44 +11,13 -84,77 +33,80 -24,58 = roční růst zisku = G
PEG 2,54 0,97 0,14 n.a. n.a. = kurs/zisk/růst zisku = P/E/G
Dividende 2010e 2009e 2008 2007 2006 :
Dividende (netto) in EUR 1,61 1,50 1,50 1,37 1,12 = dividenda v euro
Dividendenrendite in % 5,69 5,32 5,27 n.a. n.a. = výnos dividendy z kurzu = dividenda/kurs x 100
Cash-Flow 2010e 2009e 2008 2007 2006 :
Cashflow pro Aktie in EUR 5,05 4,75 3,37 13,40 10,92 = roční peněžní tok pro akcii
KCV = Kurs-Cashflow Verhältnis 5,59 5,94 8,45 0,00 0,00 = kurs/cashflow poměr = P/C
Umsatz 2008 2007 2006 :
Umsatz in Tsd. EUR 88.885.000 70.761.000 67.653.000 = tržba v tisících eur
Umsatzwachstum in % +25,61 +4,59 +19,95 = roční růst tržby
KUV = Kurs-Umsatz-Verhältnis 0,64 0,00 0,00 = kurs/tržba poměr = P/S
Umsatz/Mitarbeiter 950.256 805.796 839.242 = tržba/počet zaměstnanců
Buchwert 2008 2007 2006 :
Buchwert pro Aktie EUR n.a. n.a. n.a. = účetní hodnota akcie
KBV = Kurs-Buchwert-Verhältnis 1,48 0,00 0,00 = kurs/účetní hodnota poměr = P/B
Bilanzsumme und Kapitalstruktur 2008 2007 2006 = bilanční suma + struktura kapitálu :
Bilanzsumme in Mio. EUR 157.045,00 137.294,00 127.575,00 = bilanční suma
Eigenkapitalquote in % 24,47 40,15 40,17 = míra vlastního kapitálu z celkového kapitálu
Verschuldungsgrad in % 308,68% 149,04% 148,95% = stupeň zadlužení = cizí kapitál/vlastní kapitál x100
dynamischer Verschuldungsgrad 1.760,43 941,60 1.065,91 = dynamický stupeň zadlužení
Bilanzierungsmethode IFRS IFRS IFRS = metoda bilance
Marktkapitalisierung = Börsenwert Aktuell 56.448,21 Mio. EUR 2008 2007 2006 = tržní hodnota firmy = burzovní hodnota firmy :
Marktkapitalisierung/Umsatz 0,64 0,00 0,00 = tržní hodnota firmy/tržba = kurs/tržba = P/S
Marktkapitalisierung/Mitarbeiter in EUR 608.399 0 0 = tržní hodnota firmy/počet zaměstnanců
Marktkapitalisierung/EBITDA 7,36 n.a. n.a., N.A. = neznámá hodnota
Rentabilität 2008 2007 2006 = výnosnost :
Eigenkapitalrendite in % 3,29 13,07 10,90 = výnosnost vlastního kapitálu = zisk/vlastní kapital x 100 = ROE
Gesamtkapitalrendite in % 2,75 6,69 6,11 = výnosnost celkového kapitálu = zisk/celkový kapital x 100 = ROC

Fix und fertig , to je ta celá potrebná nemecká fundamentální analýza akcie z Onvista, Focus Money, Börse Online, kterou je dobré rozumeti nemecky a proto si nejprve vytisknete na papír.



Studujte si doma vlastní univerzitu v knihách a v internetu. Tím získáte behem let pozoruhodné znalosti v jakémkoliv oboru. Oproti univerzite nemusíte se studiem spechat , nemáte strach ze spatné známky , nemuzete propadnout a opakovat a muzete studovat jen to , co vás zajímá a vyhnout se spouste predmetum , které vás nezajímají. Máte cas na studium celý zivot. A jediné známky ze znalostí mohou býti uznání nebo protest , kdyz ty znalosti publikujete v internetu , kde je také místo pro diskusi. Muzete výsledek vaseho studia taky publikovat v knize a získat balík penez a slávu. Nebo pohrdání od tech , kdo to ví lépe nebo jinak. A meli by jste si delat tuto domácí univerzitu stále a i mezi 65. a 85. rokem veku , pak mozek nebude míti cas na hloupnutí a zbláznení.

Správný trader se nestará o PEG a P/E a P/S, ale jen o graf akcie a je rád, kdyz s akcií rostoucí +50% za rok udelá aspon +5% a pak rychle prodá pri jistém propadu. Pak si rekne, skoda ze mám jen +5% výnos a ta akcie rostla +50%, tedy musim ty +45% dodelat s jinou akcií. Ale houby, s jinou akcií zas tech vydelaných +5% ztratí. Zatimco správný investor si koupí v lednu akcii s PEG 0.4, P/S 0.3, P/B 0.5, P/E 10, nebo tak nejak podobne, v kvetnu mu ta akcie spadne -30% do mínus, on vsak o tom neví, protoze kontroluje výnos az na konci roku pro jednoletém drzení akcie a pak uz tam má zas výnos +100% za rok koncem prosince, i kdyz byl v kvetnu -30% v mínus, on ale vidí potenciál v tom PEG 0.4, P/S 0.3, P/B 0.5, P/E 10 a tak se o propad akcie do mínus nestará a prodává jen s výnosem nejprve za rok.

Co nám dala finanční krize ? Co nám vzala finanční krize ? :
Finanční krize 2007-2009 nám dala výbornou prílezitost levne nakoupit akcie. Dokonale nám vylepsila diversifikaci dlouhodobého portfolia : vedle akcií bank máme proto i akcie elektrárny, telekomunikace, elektrotechniky, ropných koncernu, které je mozno drzet stále, 30 let i 50 let jen pro dividendy. Nechala nás objevit kvalitu vedení a bezpecnost nejvetsích dvou bank Spanelska. Umoznila nám objevit hloupost a lumpárnu vedoucích pracovníku bank USA, Britanie a Nemecka, které byli schopni nejvetsí banky, sporitelny a pojistovny privésti k bankrotu : Citigroup, Washington Mutual, Wachovia, AIG, Fannie Mae, Freddie Mac, Royal Bank of Scotland, HBOS, Hypo Real Estate. Primela nás vystudovat, ze centrální banka USA jsou podvodníci a proto uz byly pro podvody 3 centrální banky v USA zakázány od roku 1781 do dnes. Financní krize zaplavila knihkupectví spoustou hloupých knih o krizi a krachu hospodárství, bank, podniku a akcií. Prinesla zlevnení nákupních cen bytu mnohde o desítky procent. Financní krize nás nechala zjistit, ze graf indexu prumerné dekády je zcela na nic a nemá význam jej nekde ukazovat, nebot tuto dekádu akcie extremne hluboko spadly 2x a nepadaly jen 1x od 0. do 3. roku a nerostly od 3. do 9. roku. Nevzala nám vubec nic, jestli jsme neprodali nic se ztrátou a neztratili zamestnání a neztratili nemovitost pro neschopnost platit kredit.
Financní krize vzala nerozumným lidem peníze, jestli prodali zbabele akcie a fondy se ztrátou, jestli dali peníze na certifikáty Lehman Brothers a ty byly koncem roku 2008 bezcenné, jestli koupili nemovitost na kredit a pak jim banka nemovitost zabavila pro neschopnost kredit splácet. Financní krize vzala mnohým lidem zamestnání.
Mne prinesla financní krize samé výhody a zádné ztráty, az na to snízení dividend z akcií britských a amerických bank na 2 roky.


Rozhovor:
Moravský value investor Jan Vicher (39 let) se dotazoval českého value investora a autora mezinárodní webstránky pro akcie nr1a.com/AKCIE a nr1a.com/STOCKS Ladislava Konečného (56 let) na jeho minulost a budoucnost a jak je to s akciemi.

Jan Vicher: Ladislave, proč jsi se začal zabývat akciemi a investováním?
Ladislav Konečný: Našel jsem v akciích tu poslední možnost v mém životě, jak vydělat bez starosti a bez rizika peníze na vlastní byt a současně i na důchod mnoho let před 65. rokem.

Jan Vicher: Mnoho lidí, asi velká většina má z akcií strach, co by jsi jim sdělil, aby neměli strach a třeba se zbavili odporu k tomuto druhu investování?
Ladislav Konečný: Lidé by měli býti šťastní, že se stanou spolumajitelé nějakého podniku nebo banky na několik let. Vybírat si jen ty firmy, kde chceme býti spolumajitelé na několik let. A když se koupí ty akcie fundamentálně levně a těm firmám neškodí konkurence a jsou to ty největší firmy z indexu DAX, Eurostoxx50 a Dow Jones, tak nemůžeme ztratit peníze. Lidé se nesmí báti, že jim 4 miliony korun v akciích každou dekádu přechodně klesnou na 2 miliony korun, protože za pár let se vrátí zpátky na 4 miliony korun a pak ještě vylezou na 8 milionu korun během jedné průměrné dekády.

Jan Vicher: Ladislave, kdy jsi koupil poprvé v životě akcie?
Ladislav Konečný: Roku 1990 ve spořitelně v Bregenz u Bodensee.

Jan Vicher: Jaké to byly akcie a jak to byla dobrá investice?
Ladislav Konečný: Roku 1990 jsem koupil nějaké neznámé hloupé 3-5 akcie z USA podle výběru daňového poradce mého chefa. Tento člověk mne měl raději poučit, jestli to sám vědel, jak by si vybíral akcie Graham nebo Buffett v indexu DAX, Eurostoxx50 a Dow Jones a abych si v těchto indexech ty akcie sám vybral a držel je několik let, až do předražení. Ovšem 1990 asi neexistovaly ještě magazíny ani webstránky, kde by byly hodnoty P/E, P/B, P/S, P/C a očekávaný růst zisku podniku.

Jan Vicher: Takže jsi vydělal/prodělal, co ti dal tento obchod?
Ladislav Konečný: Za několik let jsem prodal s výdelkěm, protože jsem se nudil s těmi akciemi. Tento obchod mi nedal žádné poučení, protože jsem si ty akcie nevybral sám.

Jan Vicher: Jak postupuješ při výběru akcií?
Ladislav Konečný: Vybírám akcie na dva druhy investic: na pár let nebo na stálo. Akcie na pár let musí býti levné a firma musí očekávat letos růst zisku více než +20%. Akcie na stálo musí býti levné a od firem, kterým neškodí konkurence a zvyšují už 10 let průměrně ročně o +10% zisk, tržbu, vlastní majetek, cash flow a dividendu, dividenda nad 3% z kurzu a musí to býti ty největší firmy z indexu Eurostoxx50 a Dow Jones až na pár vyjímek jako Wells Fargo.

Jan Vicher: Myslím, že podle tvého postupu vyhledává akcie více investorů včetně mne. Jak to na tebe působí?
Ladislav Konečný: Jsem z toho šťastný, když lidé postupují správně. Mně to trvalo moc let, než jsem zjistil, že existoval nějaký Graham, Buffett, Fisher, Templeton, Lynch a jak by oni s akciemi zacházeli. Dnes to lidé mohou zjistit ihned za den ještě před nákupem první akcie v životě, stačí jen vyhledat slovo AKCIE s Google a prozkoumat, zda na těch prvních 30 nelezených českých webstránkách je něco o výběru akcií způsobem value investing.

Jan Vicher: Jak dlouho držíš akcie?
Ladislav Konečný: Některé akcie 1 rok až 4 roky na prodej s výnosem, jiné akcie držím stále jen pro dividendy jako důchod.

Jan Vicher: A co nám povíš o traderech? Nemám na mysli začínající obchodníky, kteří věří v logiku školení a knížek, ale profesionály jako třeba Williams, Elder, Nesnídal, Podhajský, Řepík atp.?
Ladislav Konečný: Tito páni asi nejsou schopni vydělávat s tradingem, proto vydělávají s knihami a prednáškami o tradingu.

Jan Vicher: Co si myslíš o strategii kup a drž?
Ladislav Konečný: Strategie kup a drž funguje stále. Není to možné zjišťovat na růstu nějakého indexu za posledních 10 let, ale jen na těch nejlepších akciích z toho indexu. Je možné porovnati graf indexu S&P500 a graf akcie ČEZ, Volkswagen, United Technologies a MacDonald´s posledních 10 let, to je veliký rozdíl. Na těch akciích je vidět, že minulou dekádu vynesly stovky procent, ale index S&P500 ne.

Jan Vicher: Kterou svou investici hodnotíš jako nejhorší a kterou jako nejlepší?
Ladislav Konečný: Nejhorší byla akcie Nokia koupena roku 2000. Nejlepší byla akcie Volkswagen koupena roku 2004.

Jan Vicher: Jaká z toho plynou ponaučení?
Ladislav Konečný: Je nutné postupovat při výběru akcií podle starých expertů: Graham, Buffett, Fisher, Templeton, Lynch.

Jan Vicher: Víš že obchoduji s opcemi (pouze je prodávám, nenakupuji) a podle tvých reakcí mi toto neschvaluješ. Proč?
Ladislav Konečný: Vidím v tom jen riskantní experimentování.

Jan Vicher: Které webstránky navštěvuješ? A které finanční servery nám doporučíš?
Ladislav Konečný: Pro informaci: finanznachrichten.de, onvista.de, comdirect.de, morningstar.com, finance.yahoo.com. Doporučím stránky: finanznachrichten.de, onvista.de, comdirect.de, morningstar.com, finance.yahoo.com, ale ignorovat tam rating analytiků, ten bývá obrácen naruby!

Jan Vicher: Které noviny a magazíny čteš?
Ladislav Konečný: Dívám se do: Financial Times, Handelsblatt, Frankfurter Allgemeine, Süddeutsche Zeitung, Euro am Sonntag, Börse Online, Focus Money, Der Aktionär. Tam si čtu zprávy o firmách, od kterých mám akcie, co dělá Warren Buffett, nové finanční podvody. Špatné zprávy o mojich podnicích mne nepřivedou nikdy k prodeji akcií. Rating analytiků buy + sell = potenciál akcií, nebo doporučení některé akcie koupit nebo prodat bývají obráceny naruby. Levné akcie od podniků s rostoucím ziskem jsou v tisku hodnoceny potenciálem sell nebo doporučením prodat. Drahé akcie nebo akcie podniku s klesajícím ziskem jsou v tisku hodnoceny potenciálem buy nebo doporučením koupit, tedy jsou to jen samé hloupé vtipy a podvody v tisku. Zrovna tak slova od slavných amerických ekonomů a krach profetů, to vůbec nečtu, ti se snaží ublížit akcionářům a pomoci hedgefondům, od kterých jsou placeni.

Jan Vicher: Co si myslíš o českých finančních webstránkách?
Ladislav Konečný: Ti pisatelé tam = redaktoři jsou mladí a nezkušení, koupili poprvé akcie před rokem a proto nepíšou z vlastní hlavy o akciích žádná rozumná slova, jen překládají do češtiny ty největší nesmysly okopírované v Americe od nedůvěryhodných komiků: Roubini, Krugman, Stiglitz, Schiff, Faber, Rogers, Prechter, Cramer, Greenspan.

Jan Vicher: Který spekulant nebo investor je tvůj vzor?
Ladislav Konečný: Graham, Buffett, Fisher, Templeton, Lynch.

Jan Vicher: Jak jsi přečkal finanční krizi 2007-2009?
Ladislav Konečný: Ve zdraví. 2007-2009 jsem žádnou akcii neprodal. Vůbec jsem nesledoval, jak můj kapitál v akciích bank klesá o milion korun na pár let, protože se za pár let zas vrátí na vrchol a ještě vyleze miliony korun nad vrchol z roku 2007.

Jan Vicher: Jaký očekáváš další vývoj akcií?
Ladislav Konečný: Vetšina akcií může růsti od 2009 až do konce 2012. Kurzy z roku 2007 budou většinou dosazeny už roku 2010, vyjímkou je pár akcií bank z USA a Británie. Každou průměrnou dekádu očekávám dvouletý propad drahých akcií a pak zase návrat zpátky a výnos. Propad levných akcií kvůli velké finanční krizi bych čekal jen každých asi 80 let. Krátkodobé investice bych ukončil, jakmile budou akcie drahé. Akcie na stálo pro dividendy holt mi musí každou průměrnou dekádu spadnout na polovinu a pak se zas vrátit na vrchol.

Jan Vicher: Jaké máš akcie v portfoliu?
Ladislav Konečný: Mám těch 28 akcií z mé stránky nr1a.com/mustrdepo.htm

Jan Vicher: Jak se zabezpečuješ na důchod?
Ladislav Konečný: Kupuju si 18 kvalitních akcií od 18 kvalitních velkých starých firem z indexu Eurostoxx50 a Dow Jones s nadprůměrnou dividendou a tyto akcie chci držet až do smrti.

Jan Vicher: Kde chceš strávit důchod?
Ladislav Konečný: U moře ve Španělsku v oblasti Costa Blanca už za 2 roky.

Jan Vicher: Kdybys měl 1000 euro, co bys s nimi udělal?
Ladislav Konečný: Koupil bych hned akcie obchodního domu Tesco.

Jan Vicher: Je to pravda, že se chystáš napsat knihu o akciích?
Ladislav Konečný: Už tu knihu píšu od listopadu 2009 a v létě 2010 ji budu mít hotovu v computeru. Pak záleží už jen, jak rychle to bude lektorováno a rozmnoženo někde v tiskárně v Praze.
Konec.

Bobby Watson Bobby Watson

Málokdo ví , ze o Adolfu Hitlerovi bylo natoceno více jak 10 komedií a ne jen ten Velký Diktátor + Charlie Chaplin. V USA , v Hollywoodu, se proslavil nejvíce jako Adolf Hitler herec Bobby Watson , narozen 1888 , ten hrál 5 komedie , grotesky v roli Adolf Hitler. Jeho film That natzy nuisance = The Last Three je stejne dobrý a komický jak ten Velký Diktátor - Charles Chaplin a mozná , ze vypadá ten film "That natzy nuisance" i inteligentnejsí nez ten Velký Diktátor. Film komedie groteska : That Natzy Nuisance = The Last Three , 1942 - 1943 , 43 minut. Ve filmu hrají hlavní role : Bobby Watson = Adolf Hitler , Joe Devlin = Benito Mussolini , Johnny Arthur = Suki Yaki , Jean Porter = Kelam , Ian Keith = Chief Paj Mab , Rex Evans = Hermann Göring , Wedgwood Nowell = Heinrich Himmler , Charles Rogers = Joseph Goebbels , Regie : Glenn Tryon , Produkce : Hal Roach , který produkoval filmy Laurel a Hardy grotesky komedie fotografie  
Zde 1 minuta toho komického filmu na video online k videní : That Natzy Nuisance = The Last Three :
video.filestube.com/video,04890b30f862c62003e9 = de.video.yahoo.com/watch/2243246/7078703 . Za 10 dolaru jen film jak video na DVD a VHS. Bobby Watson zil v letech 1888 - 1965 a hrál filmy www.imdb.com/name/nm0914520/filmoyear
Amazon : B001GGTN2S = B0016H2QSA


Auto-letadlo Transition - firma Terrafugia. www.terrafugia.com
První airauto, první letecké auto. Létající auto Transition bude vyrábeno v serii v USA od roku 2011 za 193.000 dolaru nebo 160.000 euro. Auto Transition vyrábí americká firma Terrafugia. Nyní je objednáno 70 kusu auta Transition a roku 2011 jich má delat firma 400 za rok. Auto se vznese pri rychlosti asi 150 kmh. Vzadu je vrtule. A na silnici se krídla zvednou svisle nahoru a prelozí na polovinu behem minuty, tedy pulka sklopí dolu, pak lze jezdit na silnici i tankovat u pumpy. Ridic musí vedle ridicáku slozit také prukaz na létání. Terrafugia, né Terafugia. To zarízení vepredu vypadá jako na sekání trávy. Zabíti se muze býti ale mnohem levnejsí nez za 160.000 euro.
foto photo transition image picture bild obraz obrázek fotografie
 





home - index     České akcie     fundament České akcie     Evropské kvalitní akcie     Euro akcie signály
USA kvalitní akcie     US akcie signály     techno akcie     zajímavé akcie     Warren Buffett akcie     BRKA
farmacie + biotech     indexy     moudrosti     analýza fundamentální     technická analýza     druhy grafu
Dow Jones fundament     Dow Jones grafy     US bank akcie     praxe akcie     investice     filtry počítadla
DAX akcie     krach 1929     krach 2000     mustrdepo     privatizace     tunely     paradís     2006     2007
2008     2009     2010     2011     2014     2020-2040     komodity     fondy     penize jako dluh     duch doby    
Benjamin Graham - Peter Lynch - Philip Fisher - John Templeton - Andre Kostolany
Diskusní fórum pro akcie investice fondy diskuse o akciích česká a slovenská diskuse   vtipy