Krach na burze New York roku 1929
Velký krach amerických akcií 1929-1932, boom a crash, počátek světové hospodářské krize a velké deprese 30. let

Americký index Dow Jones klesal 3 roky, presneji receno 34 mesíců, od 3. 9. 1929 z 381 bodu na 41 bodu dne 8. 7. 1932, klesl na 1/9 a ztratil -89 %. Index Dow Jones dosáhl zase znovu 381 bodů az roku 1954.
Americký index S&P500 klesal 35 mesíců od 6. 9. 1929, klesl na 1/7 a ztratil -86 %.
Index Nasdaq tou dobou jeste neexistoval.

Kdyz se hospodárství po celém svete zotavilo ze skodlivých následku první svetové války, zacalo období vseobecného rozmachu - zlatá dvacátá léta. Nízká míra inflace, dobré mzdy, rozvoj nových průmyslových odvetví a nové vynálezy jako rádio, zvukový film a pásová velkovýroba, probudily nevídaný hospodárský boom. Dríve drahé zbozí se stalo dostupné pro siroké vrstvy obyvatelstva. Automobil Ford se díky pásové výrobe výrazne zlevnil a Ford Model T se stal lidovým vozem. "Kazdý den jeden dolar, kazdý rok nový Ford", byl tehdy reklamní slogan automobilky Ford. Od 1909 do 1927 Ford Motor Company vyrobila více nez 15 milionu aut Ford Model T. Tyto vozy byly az do zrodu nemeckého lidového auta VW-brouka ty nejprodávanejsí automobily sveta. Hospodárské ozivení nejprve ve Spojených státech se postupne rozsírilo i do Evropy.
Hospodárský boom se projevil i na burzách. Americký akciový index Dow Jones Industrial Average (DJIA) koncem roku 1924 pracne prekonal hranici 110 bodu, ale 1925 prekonal uz lehce i 150 bodu. Dosud se akciovými investicemi zabývali jen profesionálové a velcí investori, ale od poloviny dvacátých let se staly cenné papíry populární i u siroké verejnosti. Vetsina akcií rostla kazdý mesíc a tak vidina pohádkových zisku na burze pritahovala stále nové investory. Zanedlouho si uz i delníci a uklízecky vymenovali tipy na akcie a rostoucí kurzy lákaly na burzu dalsí a dalsí amatéry.
Vseobecný optimismus na burze nezastavil ani pokles kurzu z 13. kvetna 1927 a burza se zas rychle zotavila. Také boom hospodárství pokracoval a vznikalo velké mnozství nových podniků. V období mezi roky 1921 az 1928 rostla průmyslová výroba v Americe rocne o 4%, roku 1929 dokonce o 15%. Motorem tohoto silného růstu hospodárství bylo silné zvýsení mnozství penez v obehu a boom na burze. Roku 1921 bylo v USA jen 40 investicních spolecností, roku 1926 jich bylo 160 a roku 1927 jich bylo 300. Od 1927 do 1929 zaznamenaly investicní spolecnosti více nez desetinásobný rust svého celkového jmení.
Na konci dvacátých let presel optimismus na burze v bezmeznou euforii, kdy lidé bezhlave investovali do akcií vsechno, co mohli docasne postrádat a mnohdy i to, co postrádat nemohli. Mnozí lidé si brali úvery, aby jim burza i vypůjcené peníze rychle zhodnotila. V léte roku 1929 se hodnota akciového indexu Dow Jones oproti roku 1924 ztrojnásobila. Dokonce i casopis pro americké hospodynky se zabýval akciemi a jeho titulky jako "Kazdý je povinen zbohatnout" nebo "Jaké akcie si dáme pod stromecek" lákaly dalsí amatéry na burzu. Banky a ekonomové se predháneli temi nejoptimistictejsími prognózami a pomáhali hnát akcie vzhuru. Kazdá nová akciová emise brzy prinesla neuveritelné zisky.
21 let (1906-1927) to trvalo americkému akciovému indexu Dow Jones - DJIA, nez vysplhal ze 100 bodu na 200. Dalsích sto bodu vsak pridal za pouhý rok 1928 a rostl dál. Krátce pred dosazením hranice 300 bodů byl index Dow Jones rozsíren z dvaceti na tricet akcií.

Velký krach akcií a hospodárská krize neprisly zcela neocekávane. Jiz na jare roku 1929 se objevily první známky zacínající recese. Dobré sklizne obilí v letech 1927 a 1928 a zvýsená nabídka psenice na trhu vedly k výraznému poklesu cen a zemedelský sektor jako první pocítil príznaky blízící se krize. Také u prumyslových podniku vyrostly zásoby a tempo spotreby se snízilo. Koncem kvetna 1929 Dow Jones poklesl o 10%. Tehdy uz se ozývaly první varovné a kritické hlasy. Burza se vsak velice zotavila a vyrazila opet vzhůru, skeptické hlasy v dalsí euforii rychle zanikly. Dne 3. zárí 1929 dosáhl Dow Jones nového historického rekordu a uzavíral den na hodnote 381,17 bodů. Dva dny pozdeji 5. zárí 1929 varoval známý financní analytik Roger Ward Babson pred blízícím se akciovým krachem odhadoval jej na -20 %. Vetsina investorů se jeho predpovedi vysmála, ale presto akionári znervózneli a Dow Jones toho dne poklesl o 10 bodů. Pak se opet objevily optimistické burzovní komentáre a noviny R.W. Babsona zesmesnovaly. Profesor Irving Fisher z univerzity v Yale publikoval: "I pres soucasný boom na burze kurzy akcií nedosáhly stále svých skutecných hodnot." Burza opet posílila, ale nejistota jiz byla a tak rekord z 3. zárí uz nebyl prekonán. Na prelomu zárí a ríjna 1929 pak doslo k dalsímu krátkodobému propadu, který predcházel konci býcího trendu.
I kdyz nejistota investorů byla jiz znatelná, málokdo videl varovné signály. Profesor Stagg Lawrence z univerzity v Princetownu vyslovil, ze neví, proc by mely býti akcie nadhodnoceny. "Miliony, které se na tomto velkolepém trhu zhodnocují, nám jednoznacne dokazují, ze akcie nejsou predrazeny," povídal Lawrence. Také Charles Mitchell, reditel National City Bank jeste 15. ríjna ujistoval, ze vsechny burzy v zemi se tesí výbornému zdraví a prezident Chase Bank, Albert H. Wiggin síril kolem stálý optimismus. Avsak hrozící lavinu jiz neslo zastavit. 20. ríjna prineslo nedelní vydání novin zprávu, ze ceny akcií, pouzitých k zajistení spekulativních obchodu, se behem poklesu poslední týdny dostaly na kritickou úroven a stále více bank a maklérských domu stojí pred nuceným prodejem velkých akciových balíků. V obavách pred moznými ztrátami, zacali první investori prodávat své akcie a zpusobili dalsí, i kdyz zatím malý pokles kurzu pri pomerne vysokých objemech. Pesimistu pribývalo. V pondelí 21. ríjna 1929 varoval známý burzovní analytik William Peter Hamilton pred znepokojivým vývojem akciových indexů. Oba hlavní americké indexy hrozily poklesem pod své dulezité hranice podpory, pod 325 bodů u indexu Dow Jones a pod 168 bodu pro zeleznicní index. Jestlize dojde k prolomení techto hranic, bude to neklamná známka pocátku medvedího trhu, baisse. Jeste téhoz dne se Dow Jones opravdu propadl pod tuto hodnotu a dva dny pozdeji poklesl pod svou hranici podpory také index zeleznicních akcií.
Ke konci toho hektického týdne byla vetsina obchodníků s cennými papíry unavena a tak ve ctvrtek 24. ríjna zahájila burza zpocátku klidne. Zanedlouho vsak burzu zaplavila dalsí mohutná prodejní vlna. Byly to hlavne nucené prodeje akcií, které byly koupeny na dluh. Za pouhou půlhodinu zmenilo 1,6 milionu akcií své majitele. Zcela zmizely nákupní príkazy a spousta investorů podlehla panice. Kazdý se chtel co nejrychleji zbavit svých akcií a bylo mu lhostejné, za jakou cenu. Kurzy akcií se hroutily. Nával prodávajících byl tak obrovský, ze se obchodování zahltilo a muselo být nekolikrát preruseno, coz jeste zvysovalo paniku. Behem dopoledne se tak ve vzduchu rozplynulo 11 miliard dolarů. Krátce po poledni se sesli ve Wall Street 1 naproti burze v sídle banky J.P.Morgan & Co. významní bankéri na svém krizovém zasedání. Zde zalozili sdruzení, které melo za úkol stabilizovat ceny akcií na trhu. Potom Richard Whitney, viceprezident newyorské burzy, predal maklérům velké nákupní príkazy tohoto sdruzení, aby podporily kurzy amerických blue chips. Prodejní hysterie se utisila a kurzy akcií se stabilizovaly. Ten den bylo zobchodováno 12 894 650 akcií od 974 spolecností, coz byl ctyrnásobek bezného obchodního dne. Dow Jones poklesl pod hranici 300 bodů a uzavíral na hodnote 299,47. Byl to černý čtvrtek na burze New York 24. 10. 1929.
Prístí den 25. 10. 1929 zasáhly zprávy o výprodeji na newyorské burze také evropské burzy a postaraly se o černý pátek 25. 10. 1929 v Evrope. Na burze v Londýne, v Parízi i v Berlíne, vsude se akcie propadaly. Také v New Yorku pokracoval akciový výprodej.
Stále stoupal pocet investorů, kterí nebyli schopni pokrýt úvery hodnotou svých akcií nebo hotovostí a proto museli na zádost bank a brokeru své pozice akcií likvidovat. Nekteré mensí banky se jiz dostaly do platební neschopnosti, insolvence. Kdyz to vypadalo, ze se situace zcela vymkne kontrole, vydal 25. ríjna prezident Spojených států Herbert Clark Hoover verejné prohlásení, ze americké hospodárství a podnikání jsou fundamentálne zcela zdravé. Toto prohlásení uklidnilo nervózní investory natolik, ze vecer burza v USA alespon udrzela kurzy ze ctvrtka, pricemz zmenilo 8 miliónů akcií své majitele. Tehdy se obchodovalo i v sobotu a burze New York se podarilo drzet celý tento den.
Pres nedeli se trpelivost investorů ztratila a v pondelí 28. ríjna 1929 zaplavily burzu opet prodejní príkazy. Odolnost vůci riziku zmizela a proti této pesimistické nálade byla bezmocná i nákupní intervence bankovního sdruzení. Dalsímu propadu akcií jiz nic nebránilo. Za stále klesajících cen akcií bylo zobchodováno dalsích 9 miliónů akcií. Index Dow Jones klesl o 13% a koncil na hodnote 260,64 bodů. Kurzová ztráta ve výsi 14 miliard dolarů byla dosud nejvyssí, kterou kdy Dow Jones zaznamenal behem jednoho dne. Den 28. 10. 1929 se nazývá černé pondělí.
Nálada byla na bodu mrazu. Důvera v akcie a v celé hospodárství se definitivne ztratila. Po černém pondelí prislo černé úterý a jiz v prvních minutách obchodování pokracoval silný propad akcií. Do obeda se akcionári zbavili osmi milionů akcií. Brokeri se dusili pod lavinou prodejních príkazů. Kolotoc prodejů se roztácel stále rychleji a nervozita na burze sílila. Doslo dokonce ke rvačce mezi obchodníky a zamestnanci burzy. Jeden kdysi otrlý maklér plakal a modlil se na kolenou. Kdyz v 17:32 hodin skoncilo úterní obchodování, zmenilo majitele do té doby rekordních 16 410 000 akcií. Dow Jones ztratil dalsích 12% a jeho záverecných 230,07 bodů znamenalo týdenní pokles o 1/3.
Následky byly katastrofální. 3 miliony Americanů byly krachem prímo postizeny, ti lidé ztratili znacnou cást svého jmení, ti co rádi sázejí na jednu kartu, prisli dokonce o celý majetek. Na burze tehdy ztráceli peníze vsichni, důverivé vdovy, delníci, taxikári, uklízecky, univerzitní profesori i bohatí a ostrílení spekulanti. Bývalý chéf koncernu General Motors, Bill Durant prisel o 40 miliónů dolarů. Michael Meehan, multimilionár a burzovní specialista spolecnosti Radio Corporation of America RCA pozdeji priznal, ze tehdy ztratil na burze osmimístnou sumu, tedy ztratil více nez 10 000 000 dolaru.
Dalsího dne, ve stredu 30. ríjna se karta obrátila a panika zmizela. Nízké kurzy akcií, zvýsení dividend a zpráva, ze J.D. Rockefeller nakupuje opet akcie, působily jako zivá voda a index Dow Jones si vecer pripsal dosud svůj nejvyssí denní prírustek, oproti úterý posílil ve stredu Dow Jones více nez +12 % a dosáhl 258,47 bodů. Také 31. ríjna se hlavní americký index pri zkráceném obchodování dále zotavoval a uzavrel na 273,51 bodech. Avsak z ocekávaného ozivení burzy se vyklubala jen technická korekce a brzy se kurzy opet rítily dolů.
Dne 13. listopadu klesl Dow Jones na 198,69 bodu, coz byla ta nejnizsí hodnota za celý rok 1929.
Mnozí investori ztratili celé své jmení, protoze meli dovoleno koupit akcie na zálohu 10% (na margin) a 90% investovaných penez dluzili bankám a brokerum. Kdo mel na konte 10 000 dolaru, mohl si 90 000 dolaru pujcit a koupit akcie za 100 000 dolaru. Kdyz akcie spadly na polovinu, mel investor uz jen akcie za 50 000 dolaru, kterými zaplatil dluh a jeste musel brokerovi nebo bance doplácet 40 000 dolaru. Kdyz kurzy akcií klesaly, byli tito dluzníci mnohem více zadluzení nez na zacátku. Brokeri donutili investory vsechno prodat se ztrátou a dluhy zaplatit. Zchudlí investori pak prodali byty, ani nemohli platit nájem a spali v ubytovnách pro bezdomovce a pres den prodávali v ulicích na krku povesený obchod s jablky a s tuzkami. Mnozí páchali sebevrazdy skokem z oken mrakodrapu, zastrelili se, strcili hlavu do plynových kamen, obesili se, nebo otrávili drogami. V recepcích hotelu se ptali kazdého príchozího, jestli zustane déle, nebo jestli chce pokoj s oknem v nejvyssím poschodí.
V polovine listopadu se zacaly burzy stabilizovat a investorům svitla opet jiskricka nadeje. Zlatá dvacátá léta vsak byla nenávratne pryc a svetové hospodárství stálo pred mnohaletou krizí.

V letech 1930-1931 se akcie pomalu ale jiste dále propadaly. Velký krach akcií na burze 1929-1932 se zmenil ve velkou krizi hospodárskou. Tato velká svetová hospodárská krize zacínající koncem roku 1929 se nazvala pozdeji velká deprese. Krize byla zavinena silným zvýsením mnozství penez v obehu ve dvacátých letech a pak se v letech 1929-1933 snízilo mnozství penez v USA o -30 %. Na vzniku této krize se významne podílí velké americké banky, predevsím americká centrální banka FED je tím známá, ze organizuje jeden boom a krach burzy za druhým, protoze z toho má profit. Také se tehdy investori jeste z novin nedozvedeli, kdy jsou akcie drahé. Ovsem roku 2000 uz to mohlo býti z novin jasné, ze jsou akcie drahé, avsak lidé byli obelháváni, ze P/E 100 jeste nic neznamená a ze akcie, které roku 1999 nejvíce rostly, mají tu nejvetsí relativní sílu.

Nejhlubsí stav 41,2 bodů dosáhl index Dow Jones dne 8. 7. 1932. Mnoho investorů pak zcela zanevrelo na akcie. Teprve 25 let pozdeji dne 23. listopadu 1954 prekonal Dow Jones svůj historický rekord ze 3. zárí 1929 a dostal se opet nad hranici 381 bodů.

Tento crash akcií se nechal preckat beze ztrát s akciemi, kdyby si investori nenechali akcie klesnouti více nez -15 % nebo -20 % a pak prodali. Nebo kdyby si investori nenechali akcie klesnouti pod klouzavý prumer SMA 200, tedy pod prumerný kurz akcie posledních 200 dní. Také bylo nutné uz pred propadem akcií prodávati extrémne predrazené akcie s nezdrave vysokými pomery P/E, P/B, P/S, P/C, jen kdyby roku 1929 byly tyto veliciny nekde v novinách oznamovány, ale nebyly. Je dobré si také uvedomit, ze po historicky vysokém predrazení akcií klesávají kurzy akcií v prumeru 2,5 roku. S novým nákupem akcií je dobré pockati 2,5 roku od vysokého predrazení, az budou nízké hodnoty P/E, P/B, P/S, P/C, nebo az prekoná kurz akcie indikátor SMA 200 smerem nahoru.

Akcie General Electric (GE) klesly 1929-1932 na 1/46, -97,8 %, ze 396,25 dolaru na 8,50 dolaru.
Akcie Radio Corporation of America (RCA) klesly 1929-1932 na 1/41, -97,5 %, ze 101,00 dolaru na 2,50 dolaru.

Roku 1929 jeste nebylo vseobecne známé bezpecné ocenení akcií a kdyby bylo, krátkodobí spekulanti by na to stejne nebrali ohled. Netechnologické akcie by se pro jistotu mely kupovat s maximálne P/E 15, P/B 3, P/S 2,5 a technologické akcie by se mely kupovat s maximálne P/E 20. Prodat by se mely netechnologické akcie po dosazení P/E 20 nebo P/B 5 nebo P/S 3 a technologické akcie prodat s P/E 30.



Peníze do kamen. Roku 1923 se mohlo topit penězi, když z bezcenných peněz přišlo teplo levněji než z drahého uhlí.



home - index     České akcie     fundament České akcie     Evropské kvalitní akcie     Euro akcie signály
USA kvalitní akcie     US akcie signály     techno akcie     zajímavé akcie     Warren Buffett akcie     BRKA
farmacie + biotech     indexy     moudrosti     analýza fundamentální     technická analýza     druhy grafu
Dow Jones fundament     Dow Jones grafy     US bank akcie     praxe akcie     investice     filtry počítadla
DAX akcie     krach 1929     krach 2000     mustrdepo     privatizace     tunely     paradís     2006     2007
2008     2009     2010     2011     2014     2020-2040     komodity     fondy     penize jako dluh     duch doby    
Benjamin Graham - Peter Lynch - Philip Fisher - John Templeton - Andre Kostolany
Diskusní fórum pro akcie investice fondy diskuse o akciích česká a slovenská diskuse   vtipy