AKCIE 2009 akcie 2009 akcie 2009 akcie 2009 akcie 2009 akcie 2009


14.12.2008 : Slováci nesou domu z banky EURO. Od 1.1.2009 obchody vrací zpátky jen v euro. Od 17.1.2009 se koruna nebere.

Prezident Barack Obama foto president Barack Obama photo   prezident Barack Obama fotografie picture fotografia fotos photos pictures pics barak obama Präsident Barack Obama presidente fotografien fotografias
Americká vláda od 21.1.2009 USA Spojené Státy Americké United States of America government regierung gobierno 2009 minister ministro Barack Obama & Company präsident presidente born in year narozen rok geboren im jahr nacido en ano :

A. President , prezident od 20.1.2009 : Barack Hussein Obama ( 1961 ) papa black Kenia + mama white Kansas
B. Vice President of the United States , viceprezident : Joseph Robinette Biden ( 1942 ) parents USA eltern
1. Chief of Staff , chef Bílého Domu : Rahm Israel Emanuel ( 1959 ) jew , žid , parents from Israel , Izrael rodiče
2. Department of State , ministryne zahranicí : Hillary Diane Rodham Clinton ( 1947 ) USA
3. Department of the Interior , ministr vnitra : Kenneth Lee Salazar ( 1955 ) parents from Spain , Španělsko
4. Department of Treasury , ministr financí : Timothy Franz Geithner ( 1961 ) USA , rodice z Nemecka
5. Department of Justice , ministr spavedlnosti : Eric Himpton Holder ( 1951 ) parents from Barbados padres
6. Department of Defence , ministr obrany : Robert Michael Gates ( 1943 ) USA
7. Department of Agriculture , ministr zemedelství : Tom James Vilsack ( 1950 ) USA
8. Department of Commerce , ministr obchodu : Gary Faye Locke ( 1950 ) , matka z Číny
9. Department of Labor , ministryne práce : Hilda Lucia Solis ( 1957 ) ma Nicaragua + pa Mexico
10. Department of Education , ministr skolství : Arne Duncan ( 1964 ) USA
11. Department of Energy , ministr energetiky : Steven Chu ( 1948 ) parents from China , Čína
12. Department of Transportation , ministr dopravy : Raymond Hussein LaHood ( 1945 ) parents from Lebanon , Libanon
13. Department Health Human Services ministr zdravotnictví : Kathleen Gilligan Sebelius ( 1948 ) , rasa evropská
14. Department of Homeland Security ministryne pro vnitrní bezpecnost : Janet Ann Napolitano ( 1957 ) parents Italy Itálie
15. Department of Veterans Affairs , ministr pro veterány : Eric Ken Shinseki ( 1942 ) parents from Japan , Japonsko
16. Department of Housing and Urban Development , ministr výstavby a rozvoje mest : Shaun Donovan ( 1966 ) USA
Ministri vlády Baracka Obamy + fotos photos :
http://de.wikipedia.org/wiki/Kabinett_Obama
http://en.wikipedia.org/wiki/Presidential_transition_of_Barack_Obama
http://en.wikipedia.org/wiki/Presidency_of_Barack_Obama

Akcie 1.1.2009 : Od nejvyssí hodnoty indexu z posledních nekolika let, tedy od maxima roku 2007 do 1.1.2009 : klesl index PX -56% a potrebuje zpátky na maximum +127%, index TecDAX -52% a potrebuje zpátky +108%, index MDAX -51% a potrebuje zpátky +104%, index Nasdaq100 -46% a potrebuje zpátky +85%, index IBEX35 -42% a potrebuje zpátky +72%, klesl index DAX -41% a potrebuje zpátky +69%, index Dow Jones -38% a potrebuje zpátky +61% a index FTSE100 klesl -34% a potrebuje zpátky na maximum +51%. Tedy v Britanii jsou mnohé silné akcie a ani pokles akcií bank na 1/10 = -90% ten index moc nesrazil. A v ceském indexu jsou mnohé slabé akcie, ze kterých je strach a tak byly v panice silne odhazovány = Orco, AAA, ECM, CETV a stejne slabá je i akcie mimo index NWR. Index DAX i Dow Jones a FTSE a IBEX mohou tech +50% i +70% zpátky a i více, na nové historické maximum dosahnout za uz rok, vzdyt jsou akcie extrémne hluboko pod spravedlivou cenou. Stací jen aby lidé prestali býti zbabelí a nakupovali zas akcie a fondy a certifikáty.




Taky se muze státi : Mnohý zbabelý amatér 1. rok na burze zmatkoval a kupoval a prodával akcie stále v nevhodnou dobu. Null timing. Psychologický cyklus na burze. Nezájem , zájem , nadšení , strach , panika. Behavioral finance. Toto se stává , kdyz 1) clovek nakupuje akcie poprvé v zivote rychle potom , co se dozvedel v novinách , kolik lidí minulý rok vydelalo miliony na burze a tak chce clovek vydelat taky , dokud je akcie jeste horká. Jenze ona uz je studená. A 2) kdyz clovek má strach , za akcie spadlá na polovinu , spadne jeste více a je netrpelivý cekat 5 let az se dostane do plus a nenapadne ho , kousek za nejhlubsim kurzem po pár letech krachu akcii prikoupit a snízit si nákupní kurz , tedy zbabele prodá akcie a dostane z investovaného kapitálu jen polovinu penez zpátky. Pritom mel koupit akcie az v dobe velikého pesimusmu s nízkým P/E a P/S od podniku s rostoucím ziskem a v prípade propadu akcie na konci propadu a na pocátku rustu akcie prikoupit a neprodávat se ztrátou , pockat pár let na výnos a zatim se radovat z dividend.


Psychologický cyklus investora na burze. Profis & amatéři , odvážní a zbabělci , akcionáři , spekulanti , traders :
1) Depresivní nálada , jen spatné zprávy , crash profeti se predhánejí. Profíci kupují. Zbabelci drzí peníze. Akcie jsou nespravedlive levné.
2) Nálada se obrací , negativní a pozitivní zprávy jsou v rovnováze , kurzy akcií jsou spravedlivé.
3) Nadšení na burze. Samé hlásení úspechu , samý rating koupit. Zbabelci nakupují. Akcie jsou nespravedlive drahé. Profíci uz prodávají mezi bodem 2 a 3.
4) To je past. Mnozí verí na hausse a neverí na baisse. Dobré je reagovat dle technické analýzy a prodat.
5) Spatní manageri fondu a amatéri prodávají. Také fondy musí prodat akcie , kdyz zbabelí netrpeliví lidé chtejí peníze zpátky.
6) Velký krach na burze a totální výprodej. Sebevrazi jeste prodávaji s totální ztrátou. Profíci nakupují , supi sbírají mrchy. Akcie jsou nespravedlive levné.



Finanční kniha a bestseller odhalující kriminální praktiky analytiku bank a investicních bankéru : Cityboy - Beer and Loathing in the Square Mile , Pivo a hnus v City , vysla 2008 anglicky , 2009 nemecky , autor Geraint Anderson *1972 Londýn. Geraint Anderson je insider , znalec a zrádce jeho kolegu. Geraint Anderson byl dlouhovlasý hippie s náusnicemi a studoval povstání v Parízi 1968. Pres známost jeho bratra dostal místo v investicní bance. Jeho bratr se pak stal duchovní knez. Nemel potrebné vzdelání , ale stacilo , kdyz umel presvedcive lhát , mel analytický mozek a snásel mnozství alkoholu. V jeho první bance se pil alkohol o závod , byla plná alkoholiku. Pracoval 12 let jako analytik a investicní bankér ve financnim centru Londýna - City , v bankách ABN , Societe Generale , Dresdner Kleinwort , Commerzbank. Byl nekolikrát zvolen za nejlepsího analytika roku z bank Londýna. Za 5 let v bance vydelával jako mzdu plus bonus 400.000 liber za rok. Rekl si , jakmile usetrí milion liber , tak toho svinstva nechá. Soucasne psal kazdý pátek pod pseudonymem "Citiboy" do novin The London Paper o skandálních tajemstvích financní ctrvrti. Analytici a investicní bankéri dostávají nehorázne vysoké mzdy a bonusy , jezdí drahými auty , konzumují mnozství alkoholu a humry a drogy a prostitutky a striptýz , coz si pak na úcet az 2000 liber za 1 den odpoctou z daní. Korupce a ilegální obchody s akciemi a chamtivost kriminálníku v Britanii a v USA privedly svet k dnesní financní krizi , nejvetsí od roku 1930. Posledních 5 let se zmenilo londýnské centrum - City ve wild-west-casino plné kriminálníku , usilujících za kazdou cenu o rychlé peníze , nestarajíce se o následky. Dlouhodobe poskytnuté kredity banky financovaly krátkodobými vlastními pujckami s vyssím úrokem , az nesehnaly vubec peníze. Z nejistých kreditu za bilion dolaru krytých predrazenými domky v USA se vytvárely cenné papíry a ty se prodávaly i nakupovaly tak dlouho , az musel banky a pojistovny pred bankrotem zachránit stát. Geraint Anderson nyní nepracuje , cestuje po svete a píse druhou knihu. http://www.cityboy.biz

Samí fajnoví lidé, milionáři, miliardáři, manažeři fondů, desítky let vezení. Hochštapler Marc Dreier a jeho advokátní kancelár:
Fondy v USA i v Arábii mu sverili 740 milionu dolaru, aby jim je rozmnozil, ale on jen obohatil sebe a 400 milionu zproneveril. Marc Dreier patrí mezi financní podvodníky, kterým se dnes v USA ríká mini Madoffs. Marc Dreier (59 let) jako jediný podvodník prozradil v americké televizi, jak financní podvodníci uvazují a jak jednají, aby s jejich fondy získali duveru lidí, zneuzili ji a obohatili sami sebe. Kdyz manageri fondu budují hedgefond, pyramidu, letadlo, Ponziho schéma, musí predevsím umet lháti.
Marc Stuart Dreier, po otci polský žid se narodil 12. 5. 1950 na Long Island, New York. V 60. létech absolvoval právnickou Harvard Law School. V 80. létech bydlel v apartmentu v New Yorku, Upper East Side. 1987 se zenil s Elisou Peters. Koncem 90. let si zalozil vlastní advokátní kancelár, kde mel naposledy 250 zamestnancu. Najmul si drahý apartment v Park Avenue, jezdil autem Mercedes 500 SL v New Yorku a autem Aston Martin v Kalifornii, Santa Monica a mel privátní jet a mel domek na plázi Westhampton Beach, New York. Tím se ale moc zadluzil. Elisa Peters se s nim rozvedla 2001. On byl pak velice nestastný a myslel, ze s miliony dolaru bude stastný. On navstívil mnohé party pro milionáre a chtel míti miliony dolaru jako oni. A tak prodával falsované dluhopisy fondum, aby získal ty potrebné miliony. A zalozil si 2001 vlastní hedgefond, spíse ale pyramidu, letadlo, snehovou kouli, podvod Ponziho schéma. Nejprve mu sveril peníze jeho dlouholetý klient v advokátní kancelári - 81-letý miliardár, po otci ruský žid Sheldon Solow. Postupne získal od alspon 13 fondu 740 milionu dolaru. On ale ty miliony utrácel: 10 mil. dolaru za penthaus v Manhattanu, domek v Santa Monice, 18 mil. dolaru za jachtu v Karibiku na ostrove St.Martin, 40 mil. dolaru za obrazy od Pablo Picassa a Andy Varhola.
Kdyby neprisla financní krize, jeste dlouho by Marc Dreier provozoval jeho pyramidu. A Bernard Madoff zrovna tak. Ale na pocátku financní krize byli americtí miliardári uz lépe informovaní, nez kdyz dávali peníze do vselijakých hedgefondu a tak chteli ti první klienti od Dreiera peníze zpátky. A bylo jich stále více a více. Marc Dreier hekticky shánel nové klienty, aby ty vystupující mohl vyplatit. Prestehoval se do Dubaie a získal tam od Arabu 100 milionu dolaru. Mohl by i zmizet v Asii nebo v Africe. Alespon na léta zmizet. Jenze on priletel do Kanady a 2. 12. 2008 v Torontu byl zatcen, kdyz se snazil prodat falsované dluhopisy za 33 milionu dolaru na Hedge Fund Fortress a predstavil se pod falesným jménem jako Michael Padfield, od kterého dostal kdysi vizitní kartu. Manager od Hedge Fund Fortress mu to jméno Michael Padfield ale neveril a zavolal na Dreiera policajty a tak byl Marc Dreier v Torontu zatcen. Dreier prodával 5 let falesné dluhopisy a vetsina z nich vyvolávala dojem, ze jsou kryty nemovitostmi Sheldona Solowa. Jeho první klient Sheldon Solow na nej podal zalobu.
Marc Dreier se dostal do vysetrovacího vezení v New Yorku do jedné cely s vrahy, nebylo tam ani elektrické svetlo, ani topení v zime. Bylo pro nej navrhováno 145 let vezení, ale dostal 13. 7. 2009 jen 20 let a sedí ve vezení v Chicagu. Marc Dreier sní o tom, ze za 20 let bude na svobode jako 79-letý, protoze jeho otec se dozil 91 let.

Žádné byty nekupovat na kredit !! Nejprve vydelat na byt s akciemi a fondy. A za 10 let zaplatit byt za hotové. I kdyz by clovek musel za jiný byt platit 10 let nájemné. A i kdyz vlastní byt koupí za 10 let za 2x vyssí cenu nez dnes.
Kdo vydelá na byt s akciemi a fondy a má výnos z penez v prumeru kazdý rok nekolik procent a pak koupí byt za hotové peníze, dostal by ve skole nejlepsi známku 1.
Kdo vsechny peníze, celou mzdu z práce utratí a nic neusetrí, dostal by ve skole známku 3.
Kdo koupí byt na kredit a stojí ho ten byt kazdý rok s úroky nekolik procent navíc a ztrácí tedy peníze a uz mu nezbývají zádné jiné peníze na akcie a fondy, nemá zadný výnos z penez - ale ztrácí s úroky, dostal by ve skole nejhorsi známku 5.
Ono je nebezpecné koupit byt na kredit a pak ztratit práci a ztratit byt a ztratit i ty uz zaplacené peníze. Taky by clovek byl kvuli kreditu 20 let az 50 let zcela bez penez a musel pravidelne kazdý mesíc velký díl mzdy odevzdávat. A pak by za nekolik let uz vubec nechtel bydlet tam, kde splácí byt, ale 100 km, nebo 2.000 km nebo 10.000 km daleko odtamtud a ten byt na splátky by sel prodat jen se ztrátou. Taky banky jako Hypo, naverbují lidi na byty na kredit za 2x vyssí cenu, nez ten byt stojí a pak jej clovek prodá za polovinu, nebo ztratí práci a banka prodá byt ve drazbe za 1/3 toho, co clovek bance dluzí a pak chce banka platit snízené splátky dál od lidí, i kdyz uz jim byt zabavila. Protoze banka chtela od lidí 300.000 euro za byt, za který zaplatila staviteli jen 200.000 euro, a kdyz lidem byt zabavila pro neschopnost splácet, dostala ve drazbe jen 100.000 euro, tedy chce od bývalého klienta zaplatit jeste 100.000 euro, i kdyz mu byt uz zabavila.
Jen se nikdy vysoce nezadluzovat !! Maximálne 1.000 euro. Já sice mám akcie na dluh 20.000 euro, jenze kdykoliv mohu 2 akcie s výnosem prodat a dluh 20.000 euro vyrovnat.
Z penez by mel býti výnos kazdý rok nekolik procent, mely by pribývat o úrok kazdý rok a z akcií a fondu by mel býti výnos nejvyssí ( s vyjimkou roku 2001 a 2008 ).
S penez by se nemelo ztrácet kazdý rok nekolik procent, tim ze se platí úrok kazdý rok z kreditu. Pri jistém kapitálu v akciích, snad 200.000 euro, by mohly dividendy z tech akcií uz zaplatit nájemné z bytu, jestli jsou vsechny akcie s nadprumernou dividendou asi 4%. Ceny bytu by mely rusti jako vsechny jiné ceny, jako míra inflace, asi +2% rocne jen. Jestli ceny bytu rostou nekdy nekde +200% za 10 let, pak se to prehnalo a prijde zas nejaká krize, kdy ceny bytu spadnou na 1/3 nebo -70%, tak jako posledni 2 roky v nejakých cástech Spanelska. Ale z akcií by mohl býti dlouhodobe výnos prumerne +160% za 10 let, snad ze samotného rustu kurzu levných akcií a z dividend jeste k tomu neco navíc. A tak by kvuli rustu akcií vyssim nez rust cen bytu a kvuli dividendám stejným jak nájemné z bytu, nemuselo vadit, ze se platí nájemné z bytu a na vlastní byt se clovek snazí vydelat s akciemi 10 let, nebo déle.
Stavební spoření, termínový vklad napevno na nekolik let, dluhopisy, nebo sporitelní knízka nám dají jistý ale nízký výnos napriklad +3% za rok a o tolik zase muze rusti i cena bytu. U akcií a nekterých fondu nám dá stejný výnos 3% rocne uz sama dividenda a jeste máme +7%, +10%, nekdy i +20% za rok rustem kurzu akcií nebo fondu.


Hledá se český Bernard Madoff. Kdo je to český Madoff ? Jak by mel vypadat český Bernard Madoff ? český Madoff, to je nekdo, kdo láká od lidí miliony, odmítá tisíce a slibuje výnosy.



home - index     České akcie     fundament České akcie     Evropské kvalitní akcie     Euro akcie signály
USA kvalitní akcie     US akcie signály     techno akcie     zajímavé akcie     Warren Buffett akcie     BRKA
farmacie + biotech     indexy     moudrosti     analýza fundamentální     technická analýza     druhy grafu
Dow Jones fundament     Dow Jones grafy     US bank akcie     praxe akcie     investice     filtry počítadla
DAX akcie     krach 1929     krach 2000     mustrdepo     privatizace     tunely     paradís     2006     2007
2008     2009     2010     2011     2014     2020-2040     komodity     fondy     penize jako dluh     duch doby    
Benjamin Graham - Peter Lynch - Philip Fisher - John Templeton - Andre Kostolany
Diskusní fórum pro akcie investice fondy diskuse o akciích česká a slovenská diskuse   vtipy